Sta je to ram?!

Ići dole

Sta je to ram?!

Počalji  Leta taj Čet Feb 26, 2009 6:31 am

RAM (skracenica od Random Access Memory) je oblik osnovne racunaske memorije cijem se sadrzaju moze izravno pristupiti, za razliku od sekvencijskih memorijskih uredjaja kao sto su magnetne trake, CD i DVD diskovi te hard diskovi, u kojima pristup odredjenom sadrzaju ovisi o polozaju citaca. RAM omogucuje upisivanje i citanje podataka, za razliku od ROM-a, iz kojeg je podatke moguce samo citati. U RAM se upisuju aktivni programi, te informacije potrebne za trenutacan rad racunara.

Racunari koriste RAM za cuvanje programskog koda i podatak tokom rada programa.Jedna od glavnih karakteristika RAM-a je taj da se pristup svim memorijskim lokacijama izvodi u jednakom vremenskom intervalu, za razliku od ostalih memorijskih komponenti koje imaju odredjeno vrijeme cekanja.

U proslosti, sistemi bazirani na elektronskim cijevima ponasali su se kao danasnji RAM, ali su bili dosta nestabilni.

Mnogi oblici RAM-a, za razliku od ostalih memorijskih uredjaja, gube podatke kada je racunar ugasen. Moderni RAM najcesce zapisuje podatke u obliku naboja unutar kondenzatora kod dinamicke memorije, ili stanja bistabila kod statičke memorije. Trenutacno se istrazuju oblici RAM-a koji bi zadrzali podatke i nakon gasenja racunara, na primjer nanocijevi, te memorija koja se bazira na efektu magnetskog tunela.

U ljeto 2003. pojavio se 128 kbit cip magnetskog RAM-a, veličine 0,18 mikrona. Tehnologija MRAM-a bazira se na efektu magnetskog tunela. U 2004., tvrtka Infineon prikazala je prototip MRAM memorije od 16 Mbita veličine 0,18 mikrona. Sto se tice nanocijevi, tvrtka Nanteroje 2004. proizvela funkcionalan prototip od 10 GB. Dijelovi RAM-a mogu se i particionirati tako da imaju oblik i funkciju tvrdog diska, takozvani ramdisk.

Leta
Admin

Broj poruka : 12
Godina : 23
Datum upisa : 08.02.2009

Pogledaj profil korisnika http://systems-xtreme.forumsr.net

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu